Hoe film je jezelf met een telefoon?

pexels-george-milton-6954220.jpg

Je wilt graag een video maken van jezelf om bijvoorbeeld informatie te geven aan je klanten of simpelweg omdat je iets leuks te vertellen hebt aan jouw publiek. Je weet precies wat je wilt zeggen maar hoe maak je nou een aantrekkelijk filmpje? In deze blog geef ik een aantal tips om het wat makkelijker voor je te maken!

Ready?

Set,

Action!

Weet wat je wilt zeggen

Een goede video bevat een verhaal, duidelijke informatie of entertainment.

Bepaal waar jij je op wilt focussen. Je wilt iets vertellen zonder dat het zo verdomd ongemakkelijk over komt. Tsja dit is simpelweg een kwestie van oefenen en blijven proberen. Zelf sta ik ook liever achter de camera dan ervoor ;) maar wees niet gevreesd ik probeer je hierbij toch een handje te helpen. 

Maak een word document of schrijf op een papiertje de belangrijkste punten die je wilt vertellen. Net zoals bij je spreekbeurt over je hond in groep 8.

Probeer niet te veel in detail te gaan, je verhaal zal zich vanzelf vormgeven wanneer je bezig bent. 

 

Het mooie aan een video is dat je het zo vaak als je wilt opnieuw op kan nemen. Als je tijdens je verhaal de mist in gaat, schiet dan niet in de stress en laat de camera lekker door lopen. Die ‘’uuuhh’s’’ kan je er later toch uit knippen.

 

Bepaal waar je wilt filmen 

We gaan er even van uit dat je vanuit thuis filmt. 

Loop eens een rondje in je huis om te bekijken waar je gaat filmen. Let hierbij vooral op de belichting. Heb je een groot raam waar veel natuurlijke lichtinval is? Dan zal dit hoogstwaarschijnlijk de beste plek zijn om je filmpje op te nemen. Ga met je gezicht tegenover het raam zitten of met de zijkant van je gezicht. De tweede optie creëert een interessanter shot maar wees voorzichtig! De andere kant van je gezicht moet niet helemaal wegvallen natuurlijk. 

Maar daar komt het… de belichting kan dan wel mooi zijn maar is de achtergrond ook een beetje leuk? De achtergrond moet rustig zijn maar ook wat leuke attributen bevatten en daarbij bedoel ik niet die berg vieze was in de hoek van de kamer. 

Denk aan een leuke plant, een schilderijtje en een lampje wat je aan kan zetten voor meer dimensie. 

pexels-george-milton-6954087.jpg



Zorg voor de juiste compositie

Een video waarbij je jezelf filmt gaan we uit van de regel van derde (in het Engels ook wel rule of thirds genoemd). Ga naar je instellingen en klik op ‘‘camera’’. Hierna klik je op het knopje naast ‘‘raster’’ om de lijnen te weergeven in je camera.

Hierbij zorg je ervoor dat je ogen op de bovenste lijn gecentreerd zijn. Dit zorgt voor een shot wat erg fijn is om naar te kijken. Hier onder laat ik zien hoe dit werkt.

Om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken gebruik je voor het neerzetten van je telefoon een statief. 

IMG_9114.PNG
IMG_9113.PNG



De juiste instellingen

Voor een simpele opname van jezelf hoef je niet veel te doen aan de instellingen van je telefoon. Stel je video opname in op 24 fps. Hierdoor oogt je video natuurlijk. Weet je allemaal niet wat dit betekent? No worries, hier ga ik binnenkort een blog over schrijven dus stay tuned.

 

Horizontaal of verticaal filmen?

Bedenk van tevoren waar je de video voor wilt gebruiken. Wil je je video gebruiken voor tiktok en Instagram reels? Dan is het verstandig om je video verticaal op te nemen. Wil je de video op Facebook, YouTube of LinkedIn plaatsen? Dan wordt het aangeraden om een horizontale video te maken.

Heb je geen zin om de video horizontaal én verticaal te filmen? Kies er dan voor om jouw video horizontaal op te nemen in 4k resolutie. Hierdoor kan je de horizontale opname uitsnijden naar een verticaal formaat. Maar vergeet niet om op dat moment wat verder weg te zitten van de camera! Anders zie je alleen die grote neus van je in beeld ;)

 

Het moment van de waarheid

Nu komt het gedeelte waar het allemaal om draait, jezelf opnemen.

Probeer zo veel mogelijk uit je hoofd te doen en laat je persoonlijkheid zien. Door dit te doen zal je een band/connectie maken met je kijkers, ze kunnen zich verplaatsen in wat jij te zeggen hebt. Een andere belangrijke manier om zo persoonlijk mogelijk te zijn is om constant in de lens te kijken. Zet je telefoon niet in ‘’selfiemode’’ hierdoor ben je geneigd om naar jezelf op je scherm te kijken. Draai je telefoon om. Zo kijk je recht in de lens en is je beeldkwaliteit een stuk beter! 

Misschien heb je inmiddels al wel 5 keer opnieuw moeten filmen. 

Dat is helemaal niet erg, er kijkt toch nog niemand mee! Ga even wat anders actief doen, zo creëer je de juiste energieke mindset om het gewoon nog een keer te proberen.

 

Alles gelukt? Yes! Nu is het tijd om de video te uploaden of te editen. 

Hier schrijf ik binnenkort ook en blog over!

 

Veel plezier met het creëren van je eigen gave video!